
Mikroalgos ir jų dariniai (pigmentai, maistinės medžiagos, bioaktyvūs junginiai) naudojami maisto, farmacijos ir kosmetikos pramonėje visame pasaulyje.
Dumbliai, taip pat iš jų išgauti produktai - vis labiau paklausūs visame pasaulyje dėl jų maistinės vertės. Mikrodumbliai - aukštos kokybės baltymų, panašių į esančius piene, kiaušiniuose ar mėsoje, šaltinis, turintis nedaug riebalų. Daugybė bioaktyviųjų junginių ir maistinių medžiagų, gautų tiek iš jūrinių, tiek iš gėlavandenių mikrodumblių buvo nuodugniai ištirti dėl jų veiksmingumo - sprendžiant konkrečias sveikatos problemas. Paprastąją chlorelę (Chlorella vulgaris) 1890 m. atrado ir klasifikavo garsus mikrobiologas ir botanikas dr. Martinus Willem Beijerinck. Nuo jos atradimo ir klasifikavimo buvo apibūdinta daugiau nei 20 chlorelės rūšių ir aprašyta daugiau nei 100 atmainų. Chlorellos savybių žmonių sveikatai tyrimai pradėti dar šeštajame dešimtmetyje, kai chlorela pirmą kartą buvo panaudota kaip maistas, pasaulinės maisto krizės metu. Iš pradžių Chlorela buvo auginama ir vartojama Azijoje, daugiausia Japonijoje, o vėliau pradėta naudoti kaip maisto papildas ir visame pasaulyje. Bėgant metams keli moksliniai tyrimai parodė, kad Chloreloje yra įvairių maistinių medžiagų ir bioaktyviųjų junginių, kurie palaiko bendrą organizmo sveikatą.
Chloreloje yra daug veikliųjų medžiagų, naudingų organizmo sveikatai.
Chlorelos sudėtyje yra nemažas kiekis veikliųjų maistinių medžiagų, kurios sinergiškai veikia padėdamos bendrai organizmo gerovei. Chlorela turi nemažai baltymų (apie 59% sausos masės), nepakeičiamų aminorūgščių ir nemažą kiekį arginino (apie 3200 mg/100g sausos masės), kuris yra galingas Imuninės veiklos pusiausvyros palaikytojas. Maždaug 17% Chlorelos sausos masės sudaro angliavandeniai, iš kurių daugiau nei 65% - maistinės skaidulos. Joje taip pat nemažai mikroelementų, įskaitant vitaminus B1, B2, B6, B12, niacinas, folio rūgštis, biotinas, pantoteno rūgštis, vitaminai C, D2, E ir K. Kiti Chloreloje esantys bioaktyvūs junginiai - polinesočiosios riebalų rūgštys (PNRR), polisacharidai (skaidulos), polifenoliai, karotenoidai (α- ir β-karotenas), fikobiliproteinai ir steroliai. Natūrali Chlorela turi celiuliozės ląstelių sienelę, todėl gamybos metu, siekiant išvengti virškinimo trakto problemų ji turi būti mechaniškai susmulkinta.
Chlorella - ypač gausi natūralių pigmentų, įskaitant chlorofilą, liuteiną ir β-karoteną (vitamino A pirmtaką).
Chlorofilas pasižymi toksinų absorbavimo ir cheminių toksinų bei sunkiųjų metalų šalinimo iš organizmo poveikiu. Dažnai naudojamas kenksmingoms medžiagoms pašalinti iš žarnyno, inkstų, plaučių bei kraujo. Chlorofilas taip pat gali veiksmingai apsaugoti kepenis, inkstus ir kitus svarbius organus, detoksikacijos būdu. Kita vertus, liuteinas ir β-karotinas pasižymi stipriomis antioksidacinėmis savybėmis ir gali veiksmingai pašalinti laisvuosius radikalus. Liuteinas ypač teigiamai veikia regėjimą ir padeda išvengti lėtinių ligų, įskaitant aterosklerozę ir diabetą. β-karotinas apsaugo nuo įvairių senėjimo sukeltų ligų ir yra netiesioginis vitamino A šaltinis, naudingas pagerinti regėjimą.
Chlorelos vartojimas gali būti ypač naudingas sportuojantiems - pagerina anaerobinį ir aerobinį pajėgumą, padidina fizinę ištvermę ir sumažina nuovargį.
Chlorelos poveikis sportui, regis, pirmiausia susijęs su visų jos makroelementų antioksidacinėmis, priešuždegiminėmis ir medžiagų apykaitą skatinančiomis savybėmis. Chlorela - puikus aukštos kokybės baltymų šaltinis, naudingas mankštinantis. Chlorelos baltymai taip pat padidina laisvųjų aminorūgščių kiekį raumenyse ir pagerina raumenų gebėjimą jas panaudoti mankštos metu. Chloreloje esančios skaidulos padidina žarnyno mikrobiotos įvairovę, padėdamos valdyti kūno svorį, palaikyti žarnyno barjero vientisumą ir gaminti trumpos grandinės riebalų rūgštis (SCFA), kurios gerina fizinį pajėgumą. Chloreloje esančios polinesočiosios riebalų rūgštys (PNRR) taip pat gali prisidėti prie endotelio apsaugos ir moduliuoti ląstelių membranų takumą, optimizuodamos jų funkciją.
Chlorella - vienaląstis žaliasis dumblis, auginamas ir naudojamas visame pasaulyje kaip maisto papildas.
Dėl didelio veikliųjų medžiagų kiekio chlorella dažnai naudojama kaip papildas asmeninei gerovei palaikyti. Chloreloje taip pat yra vitamino D2 ir vitamino B12, kurių paprastai nėra augaliniuose maisto produktuose ir turi daugiau folio rūgšties bei geležies nei kituose augaliniuose maisto produktuose. Chlorella gali turėti įvairų farmakologinį poveikį organizmui, įskaitant imunomoduliacinį, antioksidacinį, antidiabetinį, antihipertenzinį ir antihiperlipideminį poveikį. Chlorelos poveikio tam tikriems širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksniams metaanalizė parodė, kad ji gali pagerinti bendrą cholesterolio kiekį, padidinti DTL, sumažinti kraujospūdį ir gliukozės kiekį kraujyje nevalgius. Šis teigiamas chlorelos poveikis priskiriamas įvairių dumbliuose esančių veikliųjų medžiagų sinergijai.
Barkial I et al. 2019. Mar Drugs 17:304. Rani K et al. 2018. Pharma Innov J 7:583-589. Bito T et al. 2020. Nutrients 12:2524. Lorenzo K et al. 2023. Nutrients 15:2168. Barghchi H et al. 2023. Biomed Biopharmacother 162:114624.
______________________________________________________________________________
Autorius: Anna Zuppini, PhD
„Giuriati Group srl“ ir „Nutriva Academy“ Tyrimų skyriaus vadovė
______________________________________________________________________________
Šių straipsnių turinys skirtas tik informaciniams ir edukaciniams tikslams. Autorius tiesiogiai ar netiesiogiai neteikia medicininių patarimų, neskiria jokių vaistų ir neprisiima atsakomybės už tuos, kurie nusprendžia gydytis savarankiškai. Šiame tinklaraštyje pateikta informacija neturi pakeisti gydytojo konsultacijų, kuris yra atsakingas už visas terapines indikacijas bei receptus.
Straipsnis: Clorella: microalga che promuove il benessere