
Spirulina – senovinė melsvabakterė, turinti daug funkcinių elementų.
Spirulina (Arthrospira platensis) - mėlynasis mikrodumblis, priklausantis melsvabakterėms, formuojantis spiralės formos kolonijas, daugiausia augantis tropinėse ir subtropinėse vietovėse. Spirulina buvo auginama šimtmečius, o nuo XVI amžiaus buvo naudojama kaip pagrindinis maisto šaltinis actekų ir majų civilizacijose. Septintajame dešimtmetyje spirulina buvo iš naujo atrasta ir ištirta dėl jos biocheminės sudėties bei susijusio biologinio aktyvumo. Spirulinoje yra daug maistinių medžiagų, įskaitant didelį kiekį baltymų (60–70 %), nepakeičiamųjų aminorūgščių, mineralų (įskaitant kalcį, geležį, magnį, seleną ir cinką), riebalų rūgščių, vitaminų ir riebaluose tirpių antioksidantų (įskaitant vitaminą E ir karotenoidus). Be to, be puikių maistinių savybių, spirulina yra viena iš labiausiai moksliškai ištirtų mikrodumblių.
Spirulina - funkcinis maistas?
"Funkcinis maistas" – tai natūralus produktas, turintis pakankamai biologiškai aktyvių medžiagų, kurios yra saugios ir naudingos sveikatai, padedančios užkirsti kelią tam tikroms ligoms, palengvinti jų simptomus ar net gydyti. Naujausi tyrimai ypač išskiria mikroalgas, nes jos dėl gausaus makro- ir mikro- elementų kiekio geba gaminti vertingas funkcines medžiagas.



Morandi S et al. 2021. Int J Clin Pract 75:e14472. Finamore A et al. 2017. Oxid Med Cell Longev 2017:3247528. Al-Saman MA et al. 2020. Peer J 8:e10366. Liu Q et al. 2016. Evid Based Complement Alternat Med 2016:7803846. ElFar OA et al. 2022. Bioengineered 13:14681-14718. Bortolini DG et al. 2022. Food chem Mol Sci 5:100134. Fernandes R et al. 2023. Pharmaceuticals 16:592. Calella P et al. 2022. Front Nutr 9:1048258. Chaouachi M et al. 2022. Nutr diet 35:1151-1163.
______________________________________________________________________________
Autorius: Anna Zuppini, PhD
„Giuriati Group srl“ ir „Nutriva Academy“ Tyrimų skyriaus vadovė
______________________________________________________________________________
Šių straipsnių turinys skirtas tik informaciniams ir edukaciniams tikslams. Autorius tiesiogiai ar netiesiogiai neteikia medicininių patarimų, neskiria jokių vaistų ir neprisiima atsakomybės už tuos, kurie nusprendžia gydytis savarankiškai. Šiame tinklaraštyje pateikta informacija neturi pakeisti gydytojo konsultacijų, kuris yra atsakingas už visas terapines indikacijas bei receptus.
Straipsnis: https://nutriva.it/spirulina-e-benefici-per-lorganismo/